Je hebt ze waarschijnlijk al vaker gezien, verse springrolls. Misschien niet meteen een gerecht wat je zelf zou maken, toch is het prima te doen om ze zelf thuis klaar te maken! Daarnaast is het ook nog eens super gezond. En een groot voordeel: je kunt zelf je vulling kiezen en het dus helemaal naar eigen wens en smaak maken.
De basis van een verse springoll bestaat uit rijstpapier. Deze vul je met jouw favoriete ingrediënten. Maak bijvoorbeeld een combinatie van groenten, kruiden, noedels en vlees of vis. Serveer het met een of meerdere lekkere sausjes naar wens!
In ons recept maken we verse springrolls met garnalen, mango, wortel, avocado, komkommer en diverse kruiden. Het meeste werk zit eigenlijk in het snijden van de ingrediënten. Eigenlijk snijd je alles in reepjes. Daarna ga je het rijstvel bekleden met de ingrediënten en vouw je de rijstbladen dicht. In dit recept maken we ook nog een eigen sausje met sojasaus, limoen en Sweet Chilisaus. Lekker dippen en genieten!
Voedingswaarden per springroll
- Calorieën: 77 kcal
- Koolhydraten: 9,1 gram
- Eiwitten: 3,7 gram
- Vetten: 2,5 gram
- Vezels: 1,5 gram
Verse springrolls met garnalen en mango
Ingrediënten
- 75 gram mango in dunne plakjes
- 75 gram Hollandse garnalen
- 1 el Mayo style saus
- 1/2 tl cayennepeper
- 60 gram wortel julienne gesneden
- 1/3 avocado
- 1/3 komkommer in dunne reepjes
- 6 rijstvellen
- 10 gram munt of koriander
- 2 el Sweet Chilisaus
- 1/4 limoen
- 1 tl sojasaus
Instructies
- Snijd de mango, avocado en komkommer in reepjes van ongeveer 10 cm lang en 0,5 cm dik. Snijd de wortel julienne.
- Meng de Hollandse garnalen met de mayonaise, 1 el limoensap en de cayennepeper.
- Dompel een rijstvel ongeveer 30-40 seconden in een grote kom met warm water.
- Leg het zachte rijstpapier op een schoon bord (bijvoorbeeld bord of snijplank)
- Leg op het rijstpapier eerst de garnalen, dan een hoopje wortel, beetje komkommer en vervolgens een plakje mango en avocado. Top af met twee blaadjes munt of koriander.
- Vouw beide zijden van het vel naar binnen en rol op. Herhaal met overige rijstvellen.
- Maak tot slot een dipsausje van het sap van een kwart limoen, de sojasaus en chilisaus. Genieten maar!