Start je dag goed met een heerlijk bakje yoghurt met zelfgemaakte, gezonde granola. In dit recept gebruiken we onder andere ongezouten noten, kokossnippers en vanille aroma om van jouw ontbijt een feestje te maken. Loop het water jou ook al in de mond? Lees dan snel verder!
Wat is granola?
Granola bestaat vaak uit een mix van noten en een zoetmiddel waar bijvoorbeeld gedroogd fruit aan toegevoegd kan worden. Noten bevatten veel voedingsvezels en vormen ook een bron van eiwitten, vitamine en mineralen zoals vitamine B1, vitamine E en ijzer.
Vaak wordt granola verward met muesli, maar dit is zeker niet hetzelfde. De basis ingrediënten zijn vaak inderdaad wel hetzelfde maar het bewerkingsproces is totaal verschillend. Muesli is doorgaans droge haver met noten en gedroogde vruchten. Bij granola gaat er een bakproces aan vooraf en worden er vaak extra suikers toegevoegd. De voedingswaarden blijven doorgaans wel hetzelfde of je ze nu gebakken of ongebakken eet. Er is dus geen verlies van vitaminen en mineralen door het bakproces van granola.
Daarnaast heeft granola een positief effect op je energiepijl gedurende de dag omdat het veel vezels bevat. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft waardoor je langer het gevoel hebt dat je vol zit.
Gezonde granola recept
Voor een volwassene is een portie van 30 à 60 gram granola voldoende. Het hangt uiteraard van de samenstelling van de granola af hoe gezond het is. Je kunt natuurlijk kant-en-klare granola in de supermarkt kopen. Maar deze varianten bevatten vaak veel suikers waardoor het niet zo gezond is als je zou denken. Maak daarom deze zelfgemaakte variant die een stuk gezonder is!
Granola combineer je met bijvoorbeeld yoghurt, kwark, rijstepap of melk. Ook kun je het combineren met een van onze heerlijke proteïne desserts! Voeg eventueel nog fruit toe om het geheel compleet te maken.
Volg je het Proday proteïne dieet? Dan mag je dit recept eten vanaf fase 4 tijdens je gezonde leefstijl.
Gezonde granola
Ingrediënten
- 185 gram ongezouten notenmix (bijv. met walnoot, hazelnoot en amandel)
- 115 gram pitten en zadenmix (bijv. met pompoenpitten, zonnebloempitten)
- 45 gram Sukrin
- 3 eetlepels kokosolie
- 39 gram gebroken lijnzaad
- 37,5 gram kokossnippers
- 22,5 gram ongezouten roomboter (1,5 eetlepel)
- 1 theelepel kaneel
- halve theelepel vanille aroma
- halve theelepel zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Smelt de kokosolie en boter in een pan.
- Doe de notenmengeling in een keukenmachine of gebruik een koksmes om het in grove stukken te hakken. Doe de gehakte noten in een kom.
- Voeg de zadenmengeling toe bij de noten.
- Voeg daarna alle overige ingrediënten toe en meng goed door elkaar.
- Spreid alles uit op de bakplaat en bak in de oven gedurende +/- 20 minuten.
- Roer regelmatig om en let op dat het niet verbrandt.
- Haal de granola uit de oven en laat afkoelen.
- Bewaar het in een glazen pot op een koele plaats of doe het in een luchtdichte doos in de koelkast als je het voor langere tijd wilt bewaren.
Notities
- Calorieën: 144 kcal
- Vetten: 12,4 gram
- Eiwitten: 3,4 gram
- Koolhydraten: 2,8 gram
- Waarvan suikers: 0,8 gram
- Waarvan polyolen: 2,4 gram
- Netto koolhydraten: 0,4 gram