Ga je langzaam, dan ga je sneller

Wat is gezond eten anno 2017? Deskundigen buitelen over elkaar heen en spreken elkaar voortdurend tegen. Koolhydraten bijvoorbeeld, die kun je beter vermijden wordt gezegd. Ze zitten onder meer in koekjes, gebak, snoep, chips en frisdranken. Maar ook in brood, zilvervliesrijst en groenten. Ja, ook groenten bevatten koolhydraten! En die mag je volop eten, daar zijn de deskundigen het wél over eens. Weet jij het ondertussen ook niet meer? Dan geven we je graag weer wat richting op je bord.

Pieken en dalen

Die verwarring is eigenlijk wel logisch, want de ene koolhydraat is de andere niet. Zo laten snelle koolhydraten (lees: suikers) je bloedsuikerspiegel behoorlijk schommelen. Eerst komt de piek en barst je van de energie. Maar al snel duikel je terug naar het dal en voel je je juist moe en sloom. Waardoor je weer naar eten grijpt om die piek weer te voelen. Voor je het weet ben je suikerverslaafd (en kilo’s zwaarder)! Logisch dus, het advies om snelle koolhydraten te vermijden: de koolhydraten die je in de bovengenoemde koekjes (ook de ‘verantwoorde’ tussendoortjes als Liga en Snelle Jelle), gebak, snoep, chips en frisdranken vindt. Maar ook in wit brood, witte rijst en witte pasta.

Langzame koolhydraten

Nou zijn koolhydraten, samen met vetten, de belangrijkste energieleveranciers voor je lichaam. En je hebt nu eenmaal energie nodig om dingen te kunnen doen. Maar je doet je lichaam een groot plezier als je die energie uit langzame koolhydraten haalt. Dit zijn koolhydraten die je lichaam langzaam afbreekt en opneemt, waardoor ze nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel hebben. Ze geven je gelijkmatige energie, dus zonder pieken en dalen. Langzame koolhydraten zitten vooral in groenten, samen met nog heel veel andere gezonde voedingsstoffen en vezels. En groenten bevatten weinig calorieën, daarom mag je er ook zoveel van eten.

Wist je trouwens dat alleen groenten, fruit en noten vezels bevatten? In geen enkel dierlijk product vind je deze kleine wondertjes voor je darmen en spijsvertering!

Lekkere alternatieven

Naast snelle en langzame koolhydraten heb je nog een tussencategorie met koolhydraten die de bloedsuikerspiegel een beetje laten schommelen.  Je mag ze wel eten, maar liever niet te veel en te vaak. Dit zijn producten als zilvervliesrijst, volkorenpasta, quinoa, volkorenbrood, wilde rijst en bruine rijst. Het is misschien even wennen, maar heus, ook zonder deze producten kun je heerlijk eten als je een beetje creatief bent in de keuken. Maak eens spaghetti van courgette of aubergine. Of lasagnebladen van plakjes zoete aardappel. En gebruik grote sla- of koolbladeren als vervangers voor wraps. Heel gezond, goed voor je lijn én ontzettend lekker!

Perfecte combinatie

In het Proday-dieet zijn snelle koolhydraten een absolute no go! Maar groenten (langzame koolhydraten) mogen wél. Wanneer je maaltijd voor een groot deel uit langzame koolhydraten bestaat, samen met eiwitten (belangrijke bouwstoffen voor je lichaam die ook nog eens enorm verzadigen), dan verdwijnen je extra kilo’s als sneeuw voor de zon. Dus kies voor langzaam, dan ga je een stuk sneller!
Heb jij nog creatieve alternatieven voor snelle koolhydraten? Laat het ons weten!
Pin It

Nieuw!

full mincidetox1

Mincidetox
✓ 
30% korting

Maandaanbieding

IMG_6002.jpgExclusive Pakket

✓ 20% korting

Lees meer over Afterpay  payment logos
0