Tips om gezond te leven

Dit is het vierde artikel van de Proday artikelenreeks om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. In dit artikel gaan we in op het maken van betere leefstijlkeuzes en hoe je een nieuwe leefstijl ontwikkelt. Het creëren van een nieuwe, gezondere, betere leefstijl is een uitdaging. Het is belangrijk om te weten dat het gaat om het maken van kleine stapjes om een groter doel te bereiken.

A little bit of progress everyday to reach bigger goals

Daar komt het gezegde: ‘Rome is ook niet op een dag gebouwd,’ mooi van pas. Het gaat erom dat je een groter doel voor ogen hebt en daar stapje voor stapje naartoe werkt. Het is in het toewerken naar je grotere doel belangrijk om flexibel te zijn. Het leven loopt namelijk altijd anders dan verwacht. Flexibiliteit en mildheid naar jezelf zijn van groot belang voor het bereiken van je grotere doel. Wanneer je steevast aan je planning probeert vast te houden en iets niet gaat zoals je wilt, kan dat zeer frustrerend uitpakken. Dat kan ertoe leiden dat je opgeeft.

10 tips gezondere leefstijlkeuzes

Gebruik de 21/90 regel

Het duurt 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren en 90 dagen om een nieuwe leefstijl te ontwikkelen. Wie een nieuwe leefstijl wil ontwikkelen, zal de nieuwe leefstijlkeuzes dus gedurende drie maanden moeten maken. Wil je bijvoorbeeld vaker sporten? Maar 1x per kwartaal fastfood eten? Maximaal 1 glas cola per maand drinken? 8 uur per nacht slapen? Minder dingen op je to do-lijstje hebben staan? Dan zul je deze nieuwe keuzes minimaal 90 dagen moeten volhouden. Natuurlijk kan het een keer anders gaan, dat heeft met de flexibiliteit en mildheid te maken, zolang je de draad vervolgens maar weer oppakt.

Je hoeft niet minder te eten, het gaat erom dat je het juiste eet

Veel mensen hebben de misvatting dat wanneer zij willen afvallen ze minder moeten eten. Dit klopt dus niet! Als je wilt afvallen moet je natuurlijk wel minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt maar het gaat er vooral omdat je meer van de juiste dingen binnenkrijgt. Je moet het kacheltje immers laten branden. Dit merk je bijvoorbeeld heel goed met het 7-daagse Startpakket van Proday. Je kunt genoeg blijven eten zonder hongergevoel.

Wat is dan het juiste om te eten?

Gezonde voeding bestaat uit gezonde vetten, trage koolhydraten met veel vezels en eiwitrijke producten. Dit vind je terug in onder andere oliën, vette vis, noten, peulvruchten, kaas, zuivel, volkoren producten, groenten en fruit. Wanneer je Googlet op: ‘voedselpiramide,’ vind je een piramide waarin gezonde voeding is opgenomen.

Hou zoveel van jezelf dat je inziet dat je het waard bent om een gezonde leefstijl te hebben

Welk gevoel is beter dan fris en fruitig opstaan en zin hebben in de dag vol goede moed en nieuwe energie? Precies, geen enkel gevoel! Het is heerlijk om je goed te voelen en lekker in je vel te zitten. Wanneer gezonde keuzes onderdeel zijn geworden van je leefstijl wordt het een automatisme om keuzes te maken die gericht zijn op jouw gezonde leefstijl. We hebben allemaal te maken met sociale verleidingen zoals een lekker stuk taart op een verjaardag, een goed glas wijn bij het eten met vrienden of een bak popcorn bij de bios. Natuurlijk kan je niet alles afslaan! Je moet immers ook een beetje genieten. Zolang je ervoor zorgt dat de sociale eetgelegenheden niet de spuigaten uitlopen, is er niks aan de hand. En met zo nu en dan ‘nee’ zeggen is niks mis. Daarmee sta je juist in je eigen kracht.

pannenkoeken blauwe bessen proday blog

Heb vertrouwen op de timing van je leven

Heb je al meerdere pogingen gedaan om af te vallen? Wil je ieder jaar opnieuw nieuwjaarsresoluties verwezenlijken? Zou je graag gezonder willen leven maar weet je niet hoe? Geen zorgen als de dingen niet zo zijn gegaan zoals je wilde. Dingen komen op het juiste moment naar je toe zolang je maar vertrouwen hebt en erin gelooft dat het daadwerkelijk gaat lukken. Dat wordt ook wel de wet van aantrekking genoemd. Als je iets wilt, kun je het bereiken. A positive mind is a positive life. Met positieve gedachten kun je doelen omzetten in acties.

10 Tips om betere keuzes te maken op het gebied van een gezonde leefstijl

Tip 1: Schrijf je doelen op.
Maak hierin een onderscheid tussen korte termijndoelen en lange termijndoelen. Een lange termijndoel kan bijvoorbeeld zijn: de beste versie van mezelf zijn. Een korte termijndoel kan dan zijn: een sport vinden die bij mij past en regelmatig sporten. Je hoeft het niet super concreet te maken omdat alles dingen toch bijna altijd anders uitpakken.

Tip 2: Wees je ervan bewust dat jij zelf de maker bent van jouw eigen leven.
Er is niemand die tegen jou zegt dat je iets wel of niet moet doen. Jij bepaalt zelf wat je wel doet en wat je niet doet. Je kunt weerstand ervaren van bijvoorbeeld familieleden of vrienden over bepaalde keuzes die je maakt. Dat mag je er echter niet van weerhouden om je doelen te bereiken. Soms kan je niet anders dan water bij de wijn doen maar uiteindelijk heb jij de touwtjes van jouw leven in handen.

Tip 3: Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken.
De een kan gebaat zijn bij een bepaald dieet terwijl dat voor de ander totaal niet werkt. De een houdt van een teamsport terwijl de ander liever individueel sport. Het ontwikkelen van een leefstijl die bij jou past, is een zoektocht naar dingen waar je plezier uithaalt en je motiveren. Gelukkig heb je in een gezond leven zo’n 80 jaar de tijd om uit te vogelen wat wel en wat niet bij jou past! Neem daarvoor lekker de tijd en probeer zoveel mogelijk uit. Je weet immers nooit of iets wel of niet bij je past als je het niet geprobeerd hebt.

Tip 4: Drink genoeg.
Stay hydrated lieve mensen. Voldoende water drinken is heel erg belangrijk voor je stofwisseling en spijsvertering. Je bestaat voor maar liefst 70% uit water. Om lichaamsprocessen optimaal te laten werken is het dus noodzakelijk om voldoende water te drinken. Dit draagt bij aan een gezonder leven.

Tip 5: Plan voldoende tijd in om te ontspannen en weer op te laden.
Naast gezonde voeding, beweging en genoeg slaap, is het belangrijk om te ontspannen en op te laden. Hoe zorg jij ervoor dat je ontspant en oplaadt? Dit kan bijvoorbeeld door het doen van yoga, het maken van een wandeling, naar een masseur te gaan, een boek te lezen of lekker een beetje te niksen. Probeer hierin ook een balans te vinden tussen binnen- en buitenactiviteiten. Hoe verleidelijk het ook is om lekker warm binnen te blijven, een mens is gemaakt om buiten te zijn. Neem een paraplu mee, handschoenen aan, een sjaal om en gaan met die banaan! Maak een lekkere wandeling en drink een warme kop thee achteraf. Geniet ook van de kou en laat de natuur je ontspannen en opladen!

Tip 6: Slaap voldoende.
We kunnen niet vaak genoeg het belang van voldoende slaap benadrukken. Voldoende slapen is zo belangrijk om te herstellen en onnodige zaken te verwerken. Dat creëert ook weer ruimte om nieuwe dingen te leren en taken sneller op te pakken. Slaap dagelijks 7-8 uur. Kijk voor het slapengaan liever niet op je telefoon want deze straling is niet zo gezond voor je.

Tip 7: Beweeg meer tussendoor.
Of je nu 8 uur per dag op een stoel zit of niet, je kunt altijd even bewegen. Een extra rondje naar de keuken of het kopieerapparaat, de trap nemen in plaats van de roltrap, met de benenwagen of de fiets naar de supermarkt in plaats van met de auto of een ommetje om voor het avondeten: je kunt altijd bewegen. Wat je ook aan het doen bent. Beweging zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op gang blijft. Tijdens koude winterdagen is de verleiding groot om minder te bewegen maar probeer ondanks de kou jezelf goed in te stoppen in warme kleren en alsnog naar buiten te gaan. De buitenlucht doet wonderen en je zult merken dat je ervan opknapt en je je minder moe voelt.

Tip 8: Probeer meer te staan.
Moet je een telefoontje plegen? Doe dit dan staand (of het liefst zelfs lopend). Moet je een brainstorm houden? Waarom niet eens een staande brainstorm proberen? Wachten op de trein, bus of metro? Blijf staan! We leven al in zo’n zittende cultuur. Probeer de momenten die je kunt staan dan ook echt te staan. Jouw lichaam is gemaakt om te bewegen.

Tip 9: Neem de tijd voor je maaltijd.
We hebben het allemaal een stuk drukker dan eerst. Daardoor schiet het rustig eten van een maaltijd er soms bij in. Lunchen achter je computer, even snel een broodje halen op het station en opeten terwijl je wacht of eten tijdens het tv kijken zijn allemaal voorbeelden van onaandachtig eten. Neem de tijd voor je maaltijd en geniet er daadwerkelijk van. Door te kijken naar wat je eet en optimaal gebruik te maken van zintuiglijke ervaringen, is de kans groter dat je sneller stopt met eten en dat je meer geniet van je maaltijd

Tip 10: Onthoud altijd waar je het voor doet.
Een tegenslag hoort erbij. That’s part of the deal. Juist die tegenslagen maken je sterker. Geef niet op en houd altijd het grotere doel voor ogen. Weet waar je het voor doet en laat je door niemand gek maken. Mensen hebben nou eenmaal hun oordeel klaarliggen. En het is immers makkelijker om te oordelen over iemand die buiten de lijntjes kleurt en zijn eigen pad trekt, maar laat dat je niet ontmoedigen. Je bent een doorzetter en je werkt keihard aan je doelen. Ga ervoor!

artikelenreeks banner

Meer lezen? Volgende maand meer hoe je je gezonde leefstijl kunt bereiken en behouden!

Het einde van 2019 is in zicht en dat betekent een nieuw jaar met nieuwe kansen. Volgende maand is het laatste artikel van de artikelenreeks. Dat artikel gaat over het bereiken van een gezonde leefstijl en deze ook behouden. Daarnaast zoomen we dieper in op 2020 en hoe jij dit jaar het beste jaar van jouw leven kunt maken. Houd ons op de hoogte want 2020 is klaar voor jou en jij voor 2020!

Nieuw!

full_dranken-pakket.jpg
Dranken pakket
(Set 15 stuks)
✓ 
10% korting

Maandaanbieding

full_proteine-dieet-exlusive-pakket.jpg
Exclusive Pakket

✓ 20% korting
Lees meer over Afterpay   Lees meer over Thuiswinkel Waarborgpayment logos
Alle prijzen zijn incl. BTW.
0