Ketose, wat is het en hoe werkt het?

Wanneer je gedurende een bepaalde tijd zeer weinig koolhydraten eet, raak je in staat van ketose. In dit artikel gaan we hier verder op in.  Ketose Keton 1 Ketocheck


Wat is ketose?

Ketose is een metabole toestand waarin je terecht komt wanneer je een zeer kleine hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt, namelijk maximaal 45 gram koolhydraten per dag. Deze kleine hoeveelheid koolhydraten is nodig om de hersenen goed te laten functioneren. Bij een normaal voedingspatroon vormen koolhydraten de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Wanneer je aanzienlijk minder koolhydraten gaat eten, gaat je lichaam op zoek naar een andere brandstof. Als je in ketose raakt, schakelt je lichaam over van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding.

Hoe kom je in ketose?

Je komt in ketose wanneer de glycogeenvoorraad in het lichaam helemaal is opgebruikt. Glycogeen is de voorraad glucose die je lichaam opslaat in de lever en spieren. Wanneer alle glucose in het lichaam verbrand is, ga je glycogeen verbranden. Na ongeveer 48 uur is ook de glycogeenvoorraad op en ontstaan er ketonen doordat het lichaam vetzuren gaat verbranden. Het lichaam spreekt de vetreserves aan om spierafbraak tegen te gaan. Het is raadzaam om voldoende eiwit te consumeren, namelijk 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Voor een persoonlijke berekening van jouw eiwitbehoefte kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Wat zijn de bijwerkingen van ketose?

Bijwerkingen die kunnen optreden tijdens ketose, zijn vermoeidheid, een slechte adem en misselijkheid. Zodra je lichaam volledig is overgeschakeld naar vetverbranding zullen de meeste van deze klachten snel weer verdwijnen. Alleen de slechte adem is iets dat helaas aan zal houden, omdat dit veroorzaakt wordt door de ketonen die in het bloed zitten wanneer je in ketose bent. Gelukkig is deze klacht makkelijk te verhelpen met onze suikervrije kauwgom en pepermuntjes.

Hoe weet je of je in ketose bent?

Aan de hand van de bijwerkingen, kun je er soms al achter komen of je in ketose bent. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je gebruik maken van de Keton1 KetoCheck strips om te testen of je daadwerkelijk in ketose bent. Deze strips meten of er ketonen aanwezig zijn in de urine en dus of je in ketose bent of niet. Let op: je mag maximaal zes maanden in ketose blijven.

Wat is het verschil tussen ketose en ketoacidose?

Misschien heb je de term ketoacidose ook wel eens voorbij zien komen. Dit is iets anders dan ketose. Ketoacidose houdt namelijk in dat je bloed verzuurt en komt met name voor bij (nog niet gediagnosticeerde) diabetespatiënten. Het ontstaat namelijk door een tekort aan insuline in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel hoog oploopt. Bij ketose is hier geen sprake van.

Nieuw!

full_dranken-pakket.jpg
Dranken pakket
(Set 15 stuks)
✓ 
10% korting

Maandaanbieding

full_proteine-dieet-exlusive-pakket.jpg
Exclusive Pakket

✓ 20% korting
Lees meer over Afterpay   Lees meer over Thuiswinkel Waarborgpayment logos
Alle prijzen zijn incl. BTW.
0