Polyolen, wat zijn dat eigenlijk?

Misschien heb je het wel eens zien staan in de voedingswaardetabel: polyolen. Polyolen vallen onder de koolhydraten, net als suikers. Het is algemeen bekend dat suiker niet goed is voor je lichaam en dat we hier niet te veel van binnen moeten krijgen. Polyolen daarentegen zijn minder bekend. In dit artikel gaan we jullie hier meer over uitleggen.


Wat zijn polyolen?

Polyolen zijn zoetstoffen die qua smaak erg op suiker lijken, zonder dat ze een nare bijsmaak hebben, zoals vele andere zoetstoffen. Polyolen komen ook in de natuur voor, bijvoorbeeld in bomen, planten, fruit en paddenstoelen. De bekendste soorten polyolen zijn xylitol, maltitolerythritol en isomalt

Opname van polyolen

Polyolen worden slecht opgenomen door de dunne darm. Ze verlaten het lichaam dan ook via de ontlasting. Hierdoor leveren ze veel minder energie voor het lichaam dan bijvoorbeeld suiker. Dit is natuurlijk gunstig wanneer je op dieet bent en toch wel eens zoete trek hebt.

Bij het proteïnedieet van Proday hoef je de polyolen niet mee te tellen bij het totaal van 45 gram koolhydraten die je per dag binnen mag krijgen. We zullen dit even verduidelijken met een voorbeeld. Stel, je favoriete reep bevat 14 gram koolhydraten, waarvan 6 gram polyolen. Je hoeft dan voor deze reep maar 8 gram koolhydraten mee te tellen in plaats van 14 gram.

Voor- en nadelen van polyolen

Naast het feit dat polyolen minder energie leveren voor het lichaam, zijn er ook nog andere voordelen. Omdat polyolen slecht opgenomen worden door de dunne darm, hebben ze minder effect op de bloedsuikerspiegel dan andere soorten koolhydraten. Hierdoor zijn producten met polyolen uiterst geschikt voor diabetespatiënten. Bovendien helpen polyolen om de tanden sterk te houden. Een heel aantal voordelen ten opzichte van suiker dus!

Wanneer je te veel polyolen binnenkrijgt, kan dit echter wel een laxerend effect hebben. Dit komt doordat de polyolen in de dikke darm omgezet worden door bacteriën, waarbij verschillende gassen ontstaan. Erythritol, het polyol waaruit onze Sukrin producten bestaan, heeft echter geen laxerende werking.

Gebruik van polyolen

Kortom, polyolen zijn een goede vervanger van suiker. Veel van onze zoete snacks bevatten dan ook polyolen als zoetstof. Laat je dus niet afschrikken door de grote hoeveelheid koolhydraten! Als je nog vragen hebt over polyolen, neem dan gerust contact op met onze Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. Of lees eens deze blog over erythritol

Nieuw!

full_dranken-pakket.jpg
Dranken pakket
(Set 15 stuks)
✓ 
10% korting

Maandaanbieding

full_proteine-dieet-exlusive-pakket.jpg
Exclusive Pakket

✓ 20% korting
Lees meer over Afterpay   Lees meer over Thuiswinkel Waarborgpayment logos
Alle prijzen zijn incl. BTW.
0